פורום מוביל

התוכנית נערכת מתוך שותפות בין־מגזרית ייחודית בין בית הנשיא, בהובלת רעיית נשיא המדינה הגב׳ מיכל הרצוג, המועצה להשכלה גבוהה (מל"ג) והוועדה לתכנון ותקצוב (ות"ת), קרן אדמונד דה רוטשילד, הפדרציה היהודית של סן פרנסיסקו וקרן בלאושטיין. היא מסייעת לכשלושים מוסדות אקדמיים – אוניברסיטאות ומכללות – בכל רחבי הארץ. התוכנית מקיימת שיתופי פעולה עם מכוני מחקר, פדרציות וקרנות שונות (יד הנדיב, הפדרציה היהודית של ניו יורק, קרן נויבאואר, הפדרציה היהודית של לוס אנג׳לס ועוד) וכן ארגונים מקצועיים המקדמים ידע ודרכי פעולה בתחום הגיש״ה באקדמיה.

חזון הנשיא

"העם בישראל ידע לאורך השנים להתגבר על אתגרים קשים מנשוא. העם הזה שכואב ודואג בימים אלו, לא איבד תקווה. השאיפה של רובנו עודנה, לחיות בחברה ישראלית חסונה וסולידרית. שבעים ושניים אחוזים מהציבור מעידים שחשוב להם שישראל תהיה מלוכדת יותר; ושיעור הישראלים שמודאגים מהקיטוב הפנימי גבוה פי שלושה מאלה שמודאגים מהאיומים הביטחוניים החיצוניים. המסקנה ברורה: עלינו לקחת אחריות! עלינו לזכור את הגבול בין מחלוקת לשנאה. עלינו לזכור שאנו חולקים מולדת, חולקים בית. שחיינו, גורלנו ועתיד ילדנו שזורים יחד זה בזה."

היא המוסד הממלכתי לענייני השכלה גבוהה בישראל, ומתווה את מדיניות מערכת ההשכלה הגבוהה. המל"ג הוקמה מכוח חוק המל"ג התשי"ח – 1958, כתאגיד סטטוטורי עצמאי ובלתי תלוי.

הקמתה נועדה ליצור הפרדה בין המערכת הפוליטית לבין מערכת ההשכלה הגבוהה, על מנת להבטיח שלא תהיה פגיעה בחופש האקדמי.

החוק מגדיר את סמכויותיה, הרכבה, ואופן פעולתה של המועצה. שני יסודות חשובים משתקפים מחוק המל"ג: האחד, שמירת עצמאות המוסדות להשכלה גבוהה לכלכל את ענייניהם האקדמיים והמנהליים, במסגרת תקציבם, והשני – הקביעה כי לפחות שני שליש מחברי המועצה ייבחרו בשל מעמדם האקדמי בשדה ההשכלה הגבוהה.

הינה הגוף האחראי על תקצוב מערכת ההשכלה הגבוהה במדינת ישראל. הות"ת קובעת את התקציב הרגיל של המוסדות האקדמיים וכן את תקציב הפיתוח, תוך התחשבות בצרכי החברה והמדינה, שקידה על קידום המחקר וההשכלה, ושמירה על החופש האקדמי והמינהלי של המוסדות.

פעולותיה של הקרן למיצוי ההשכלה הגבוהה בקרב קהילות רבות ככל האפשר, לקידום מחקר אקדמי חדשני, לקידום השפעה ומעורבות חברתית באמצעות אמנות, להשקעה במודלים כלכליים-חברתיים פורצי דרך ולטיפוח מנהיגות צעירה ומחויבת, משפיעות על חייהם של עשרות אלפי אנשים ומעצבות את פניו של דור ההמשך לחלוצי ישראל וליזמיה.

קרן אדמונד דה רוטשילד (ישראל) פועלת ליצירת חברה ישראלית צודקת, מלוכדת ומשתפת, ומניעה תהליכים עמוקים של שינוי חברתי במטרה לקדם את המצוינות, הגיוון והמנהיגות באמצעות ההשכלה הגבוהה. כממשיכת דרכה של מורשת פילנתרופית בת למעלה מ-130 שנים, מגשימה הקרן את המחויבות ארוכת השנים של משפחת רוטשילד לרוח החלוצית של מדינת ישראל ומשקיעה בסוכני שינוי ובקידום החלוצים החדשים שלה.

הקרן, הפועלת במסגרת הרשת הבינלאומית של קרנות אדמונד דה רוטשילד ברחבי העולם, יוזמת עשרות פרויקטים חדשניים ברחבי הארץ שמטרתם לצמצם את הפערים בחברה ולטפח מנהיגות צעירה.

ארגון שותפויות אדמונד דה רוטשילד, הוקם על ידי קרן אדמונד דה רוטשילד בשנת 2016, על מנת ליצור בית אחד לתכניות מנהיגות לנוער ולצעירים, ובמטרה לשמש כזרוע החברתית של הקרן הפועלת לצמצום פערים בחברה הישראלית.

שוויון הזדמנויות, למידה מתמדת, חדשנות, אחריות ושותפות. ערכים אלו מנחים את עבודתנו ואנו מנחילים אותם למשתתפות ומשתתפי התכניות שלנו.

הארגון מאתר צעירים וצעירות מובילים ובעלי פוטנציאל מנהיגותי, הבאים ברובם מהפריפריה החברתית-גאוגרפית ומכשיר אותם בשאיפה לבסס מנהיגות ישראלית עתידית המאמינה בתפיסות עולם חברתיות ובעקרונות הכוללים: צמצום פערים, שוויון הזדמנויות, סולידריות וכבוד הדדי.

התכניות שלנו, משלבות בין הצורך בהרחבת ההשכלה והידע, לבין השאיפה לפתח אקטיביזם חברתי ולתמוך במסוגלות אישית. הארגון מלווה את משתתפי התכניות, מכוון אותם ומקנה להם כלים להשפעה – אישיים וקבוצתיים. דגש מיוחד מושם על גיוון חברתי, עדתי ודתי, ומשתתפי התכניות מייצגים את המגוון הקיים בחברה הישראלית ומגיעים מכל מגזריה ברחבי ישראל – מהגליל שבצפון ועד הנגב שבדרום.

פועלת לקידום שיוון הזדמנויות בקרב כלל אזרחי ישראל וקידום שותפויות בין מגזרים בחברה הישראלית. מפעילים את תוכנית "גוונים"- קבוצת עמיתים שנתית, כמו גם "גוונים בארגונים" (משרד המשפטים, הסוכנות היהודית, עמותת אלומה, במוסדות אקדמיים במסגרת "תקווה ישראלית באקדמיה" ועוד).

הקבוצה הפילנתרופית של בלאושטיין היא קונסטלציה של קרנות משפחתיות רב-דוריות בהשראת מורשת הצדקה של לואי והנרייטה בלאושטיין, ומאוחדת על ידי שורשים במסורת היהודית, דאגה לצדק חברתי ושוויון הזדמנויות. הקרנות בקבוצת בלאושטיין פילנתרופית מחלקות מדי שנה למעלה מ-16 מיליון דולר במענקים לארגונים המתמקדים בכמה מהאתגרים החברתיים, הסביבתיים, הבריאותיים והחינוכיים הדחופים ביותר של זמננו. יותר ממחצית מהדולרים הללו תומכים בארגונים הפועלים במטרופולין בולטימור וברחבי המדינה במרילנד; שלישית תומכת במאמצים לאומיים ובקבוצות מקומיות הפועלות בערים אחרות בארה"ב; היתרה מושקעת בינלאומית, בעיקר בישראל.